Bio zrnková káva z Mexika, 1 kg Fairtrade

Intenzivní káva arabika a robusta s aroma pralinek a vanilky rostoucí na svazích centra slavné civilizace Mayů v dnešním Mexiku.

Položka byla vyprodána…
Momentálně nedostupné
Kód: LO111861
702 Kč 610 Kč bez DPH 702 Kč / 1 kg
Kategorie: Zrnková káva
Položka byla vyprodána…

Intenzivní a silná, ručně sklízená káva arabika s robustou vypěstované na šikmých svazích států Chiapas, Veracruz a Oaxaca v Mexiku. Tyto chudé jižní regiony mají půdu vhodnou pro řadu odrůd kávy a na její pěstování se spoléhají. Kořeny kávovníků zde čerpají energii z půdy, na které vládla dávná civilizace Mayů a dnešnímu Mexiku odkázala jedinečné historické a kulturní dědictví. 

 

Původ kávy

Mexiko je pátý největší producent ropy na světě, ale od konce 18. století se zde rozvíjí také produkce dalšího černého zlata - kávy. Jižní regiony státu jsou velmi chudé, ale mají vhodnou půdu pro produkci kávy, a tak se na pěstování, kultivaci a zpracování kávy plně spoléhají. Pěstitelé z družstev SPOSEL i URCCPH a UNICAFE a FIECH zde žijí převážně ve špatně dostupných venkovských oblastech a pracují na farmách o velikosti 2-5 ha v nadmořské výšce 600-1600 metrů nad mořem. Konzumací této kávy se tak podílíte na projektech rozvoje a posilování drobných mexických producentů kávy. Například společnost SPOSEL vyvezla svou první bio kávu až v roce 2007 po té, co si osvojila způsob pěstování kávy bez chemie ve stínu větších stromů. A pražírna Lobodis (která tuto kávu praží) byl její první zahraniční zákazník.

 

Zpracování kávy

Po ručním sběru putují kávové třešně do vodních lázní, kde probíhá ještě další selekce plodů. Ty zralé a bezvadné se následně suší na slunci a několikrát denně otáčí tak, aby kávové třešně na slunci a větru rovnoměrně uschly. Farmáři tak spotřebují mnohem méně vody a kávu nemusí nikam vozit; zpracují si ji v blízkosti svých plantáží. Díky sušení na slunci přechází cukry obsažené v dužnině třešní do kávového zrna a káva získává jemnější a sladší chuť. Proto se těmto kávám říká medové.
Káva je pak ve Francii pražena středně tmavě způsobem přezdívaným "mnichův hábit“ - podle barvy oděvu františkánských mnichů.

 

Vhodné způsoby přípravy kávy

Espresso, filtrovaná káva (drip), překapávaná káva, french press neboli kafetiér.

 

Stupnice intenzity chuti káv dle pražírny:

... velmi plné tělo

10 - bio zrnková káva a mletá káva z Mexika

8 - zrnková káva z Etiopie

8 - bio mletá káva z Karibiku

7 - zrnková káva a mletá káva z Guatemaly

7 - mletá káva z Kolumbie

6 - bio mletá výběrová káva bez kofeinu

6 - mletá káva z Brazílie

... sladká

 

Pražírna kávy 

Francouzská pražírna Lobodis je vůbec první pražírnou Fairtrade kávy ve Francii a jednou z nejstarších firem v Evropě, která se do systému Fairtrade zapojila. Pražené kávy Lobodis nesou také regionální ochrannou známku Bretaně. Své kávy vyrábí ve spolupráci s osobami se zdravotním postižením a zaměstnává především pracovníky z blízkého okolí. Pražírna Lobodis podporuje také zodpovědné zemedělství a zodpovědnou spotřebu. 
Všechny její kávy jsou baleny do sáčků s kávovým ventilem pro dlouhodobé udržení aroma kávy.

 

Složení: káva arabica a robusta pražená 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.  

české bio logo      evropské bio logo CZ-BIO-003        FTCertifikováno Fairtrade.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení