Bio zrnková káva z Mexika, 1 kg
Intenzivní káva arabika a robusta s aroma pralinek a vanilky rostoucí na svazích centra slavné civilizace Mayů v dnešním Mexiku.
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Položka byla vyprodána… |
Intenzivní a silná, ručně sklízená káva arabika s robustou vypěstované na šikmých svazích států Chiapas, Veracruz a Oaxaca v Mexiku. Tyto chudé jižní regiony mají půdu vhodnou pro řadu odrůd kávy a na její pěstování se spoléhají. Kořeny kávovníků zde čerpají energii z půdy, na které vládla dávná civilizace Mayů a dnešnímu Mexiku odkázala jedinečné historické a kulturní dědictví.
Původ kávy
Mexiko je pátý největší producent ropy na světě, ale od konce 18. století se zde rozvíjí také produkce dalšího černého zlata - kávy. Jižní regiony státu jsou velmi chudé, ale mají vhodnou půdu pro produkci kávy, a tak se na pěstování, kultivaci a zpracování kávy plně spoléhají. Pěstitelé z družstev SPOSEL i URCCPH a UNICAFE a FIECH zde žijí převážně ve špatně dostupných venkovských oblastech a pracují na farmách o velikosti 2-5 ha v nadmořské výšce 600-1600 metrů nad mořem. Konzumací této kávy se tak podílíte na projektech rozvoje a posilování drobných mexických producentů kávy. Například společnost SPOSEL vyvezla svou první bio kávu až v roce 2007 po té, co si osvojila způsob pěstování kávy bez chemie ve stínu větších stromů. A pražírna Lobodis (která tuto kávu praží) byl její první zahraniční zákazník.
Zpracování kávy
Po ručním sběru putují kávové třešně do vodních lázní, kde probíhá ještě další selekce plodů. Ty zralé a bezvadné se následně suší na slunci a několikrát denně otáčí tak, aby kávové třešně na slunci a větru rovnoměrně uschly. Farmáři tak spotřebují mnohem méně vody a kávu nemusí nikam vozit; zpracují si ji v blízkosti svých plantáží. Díky sušení na slunci přechází cukry obsažené v dužnině třešní do kávového zrna a káva získává jemnější a sladší chuť. Proto se těmto kávám říká medové.
Káva je pak ve Francii pražena středně tmavě způsobem přezdívaným "mnichův hábit“ - podle barvy oděvu františkánských mnichů.
Vhodné způsoby přípravy kávy
Espresso, filtrovaná káva (drip), překapávaná káva, french press neboli kafetiér.
Stupnice intenzity chuti káv dle pražírny:
... velmi plné tělo
10 - bio zrnková káva a mletá káva z Mexika
7 - zrnková káva a mletá káva z Guatemaly
6 - bio mletá výběrová káva bez kofeinu
... sladká
Pražírna kávy
Francouzská pražírna Lobodis je vůbec první pražírnou Fairtrade kávy ve Francii a jednou z nejstarších firem v Evropě, která se do systému Fairtrade zapojila. Pražené kávy Lobodis nesou také regionální ochrannou známku Bretaně. Své kávy vyrábí ve spolupráci s osobami se zdravotním postižením a zaměstnává především pracovníky z blízkého okolí. Pražírna Lobodis podporuje také zodpovědné zemedělství a zodpovědnou spotřebu.
Všechny její kávy jsou baleny do sáčků s kávovým ventilem pro dlouhodobé udržení aroma kávy.
Složení: káva arabica a robusta pražená 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.
CZ-BIO-003 Certifikováno Fairtrade.