Kód: L-HA-004

Bio mletá káva z Karibiku, 250 g Fairtrade

145 Kč 126 Kč bez DPH
Skladem

Silná káva arabika s vanilkovým aroma ze srdce kreolských zahrad Dominikánské republiky. Oblast Karibiku je spojena s historií otroctví, ale je také jednou z hlavních produkčních oblastí kávy.

Kategorie: Mletá káva
Hmotnost: 0.25 kg

Silná, ručně sklízená bio káva arabika z náhorních plošin Dominikánské republiky, ostrova v Karibském moři. Pestrá chuť kávy s vanilkovým aroma odráží velkou rozmanitost karibského oblasti spojenou s historií otroctví na plantážích cukrové třtiny a hospodářstvím, které osciluje mezi chudobou zemědělství a bohatstvím cestovního ruchu.

 

Původ kávy

Kávové zahrady Karibiku těží z tropického, ale zároveň i bouřlivého, vlhkého podnebí. Místní lidé jsou potomky původních obyvatel, osadníků z Evropy i otroků dovezených z Afriky. Pěstoval se zde zejména třtinový cukr, ale od 18. století je oblast také jedním z hlavních zdrojů kávy. Až v posledních letech se však objevují společné akce na podporu udržitelného rozvoje a právě sektor kávy je jedním z jejich strategických cílů.
Na 7800 drobných rolníků federace FEDECARES pěstuje tuto bio Fairtrade kávu v nadmořské výšce 700-1200 metrů nad mořem. Společnost byla založena v roce 1985 z touhy pěstitelů společně překonat devastaci způsobenou hurikánem David v roce 1979. Ekonomika jižní části ostrova, která závisela výhradně na produkci kávy, byla jedním z nejvíce zničených míst v zemi. V roce 1989 se federace zapojila do systému Fairtrade a stala se jedním z hlavních dodavatelů Fairtrade kávy. Slušná cena kávy výrazně zlepšila kvalitu života místních lidí. Fairtradové prémie se společnost rozhodla využít na stipendia dětí pěstitelů a spustila i program gramotnosti dospělých. Druhým pilířem jsou pak školení v technice zpracování kávy a ekologických postupech na ochranu životního prostředí.

 

Zpracování kávy

Po ručním sběru putují kávové třešně do vodních lázní, kde probíhá ještě další selekce plodů. Ty zralé a bezvadné se následně suší na slunci a několikrát denně otáčí tak, aby kávové třešně na slunci a větru rovnoměrně uschly. Farmáři tak spotřebují mnohem méně vody a kávu nemusí nikam vozit; zpracují si ji v blízkosti svých plantáží. Díky sušení na slunci přechází cukry obsažené v dužnině třešní do kávového zrna a káva získává jemnější a sladší chuť. Proto se těmto kávám říká medové.
Káva je pak ve Francii pražena středně tmavě způsobem přezdívaným "mnichův hábit“ - podle barvy oděvu františkánských mnichů.

 

Vhodné způsoby přípravy kávy

Espresso, filtrovaná káva (drip), překapávaná káva, french press neboli kafetiér.

 

Stupnice intenzity chuti káv dle pražírny:

... velmi plné tělo

10 - bio zrnková káva a mletá káva z Mexika

8 - zrnková káva z Etiopie

8 - bio mletá káva z Karibiku

7 - zrnková káva a mletá káva z Guatemaly

7 - mletá káva z Kolumbie

6 - bio mletá výběrová káva bez kofeinu

6 - mletá káva z Brazílie

... sladká

 

Pražírna kávy

Francouzská pražírna Lobodis je vůbec první pražírnou Fairtrade kávy ve Francii a jednou z nejstarších firem v Evropě, která se do systému Fairtrade zapojila. Pražené kávy Lobodis nesou také regionální ochrannou známku Bretaně. Své kávy vyrábí ve spolupráci s osobami se zdravotním postižením a zaměstnává především pracovníky z blízkého okolí. Pražírna Lobodis podporuje také zodpovědné zemedělství a zodpovědnou spotřebu. 
Všechny její kávy jsou baleny do sáčků s kávovým ventilem pro dlouhodobé udržení aroma kávy.

 

Složení: káva arabica pražená 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.  

české bio logo      evropské bio logo CZ-BIO-003        FTCertifikováno Fairtrade.