Mletá káva z Kolumbie, 250 g Fair Trade

Vyvážená káva arabika s aroma po medu z hloubky kolumbijských hor, kde má káva tu nejlepší pověst.

Objednáno
Kód: L-CO-001
141 Kč 126 Kč bez DPH 564 Kč / 1 kg
Kategorie: Mletá káva

Vyvážená a plná káva arabika, pro kterou je rovnováha to nejvýstižnější slovo. Lehká kyselost a sladkost medu spolu s plnou a středně silnou chutí nás zavedou až hluboko do hor Kolumbie do regionu Huila, odkud pochází ty nejlepší kolumbijské kávy. Slavné kávy, které dostojí své pověsti.

 

Původ kávy

Kolumbie je druhý největší producent kávy arabika na světě a kvalita těchto káv je význačná. Je také jednou z nejbohatších zemí světa pokud jde o biologickou rozmanitost. Místní obyvatelé svou zemi, nesoucí jméno Kryštofa Kolumba, překřtili přesmyčkou na Locombia (loco znamená španělsky blázen) neboli Bláznivá Kolumbie. Člověk musí být skutečně trochu blázen, aby se vydal do země kartelů, kokainu a ... kávy. Ale právě vyšší ceny fairtradové kávy daly mnohým pěstitelům plodin pro výrobu drog rozumnou alternativu, která je uživí bez rizika. Řada z nich se rozhodla vyměnit mák za kávu a vyprovodit tak drogový kartel z oblasti.

Tato káva nese ochranné regionální označení kolumbijské kávy, které garantuje původ. Právě v Kolumbii byl také v roce 2008 zahájen program na ochranu kávovníků proti kávové rzi a nyní je cílem producentů zvýšit produktivitu svých farem. Během posledních 20 let bylo kávové odvětví částečně privatizováno a řada drobných pěstitelů převzala kontrolu nad svým osudem. Ti v družstvu ASPROTIMANA, založené v roce 2002, tvoří skupinu 23 rodin a tuto výbornou kávu pěstují v nadmořské výšce 1200-1800 m. Jejich farmy mají 2-10 ha a zpravidla si je předávají po několik generací. Proto je velmi zajímá stav životního prostředí a když pocítili důsledky silné eroze půdy z minulosti, pracují společně s odborníky na optimálním využití organických hnojiv a výsadbě stínících stromů jako jsou banánovníky, které rostou velmi rychle a produkují jedlé ovoce.

 

Zpracování kávy

Po ručním sběru putují kávové třešně do vodních lázní, kde probíhá ještě další selekce plodů. Ty zralé a bezvadné se následně suší na slunci na zemi na betonové ploše nebo na tzv. afrických postelích, což jsou drátěná síta na dřevěných konstrukcích vysokých asi 1 m.

 

Vhodné způsoby přípravy kávy

Espresso, filtrovaná káva (drip), překapávaná káva, french press neboli kafetiér.

 

Stupnice intenzity chuti káv dle pražírny:

... velmi plné tělo

10 - bio zrnková káva a mletá káva z Mexika

8 - zrnková káva z Etiopie

8 - bio mletá káva z Karibiku

7 - zrnková káva a mletá káva z Guatemaly

7 - mletá káva z Kolumbie

6 - bio mletá výběrová káva bez kofeinu

6 - mletá káva z Brazílie

... sladká

 

Pražírna kávy

Francouzská pražírna Lobodis je vůbec první pražírnou Fairtrade kávy ve Francii a jednou z nejstarších firem v Evropě, která se do systému Fairtrade zapojila. Pražené kávy Lobodis nesou také regionální ochrannou známku Bretaně. Své kávy vyrábí ve spolupráci s osobami se zdravotním postižením a zaměstnává především pracovníky z blízkého okolí. Pražírna Lobodis podporuje také zodpovědné zemedělství a zodpovědnou spotřebu. 
Všechny její kávy jsou baleny do sáčků s kávovým ventilem pro dlouhodobé udržení aroma kávy.

 

Složení: káva arabica pražená 100 %.
Uchovávejte v chladu a suchu.

Lobodis Fair Trade Fair Trade garance Lobodis.

Zpět do obchodu