Bio kakaový prášek přírodní vysokotučný, 1 kg

Velmi jemný přírodní kakaový prášek špičkové kvality s vysokým obsahem kakaového másla, bez alkalizace, bez cukru a s méně než nízkým obsahem kadmia.

Skladem
Kód: FO131008
411 Kč 367 Kč bez DPH 41 Kč / 100 g
Kategorie: Kakaový prášek
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 1000 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Bio CZ: Produkt ekologického zemědělství
Fairobchod: Fair trade garance Fairobchod

Skutečně velmi kvalitní kakaový prášek vyrobený z kakaových bobů zejména z Dominikánské republiky a bez přehánění ten vůbec nejlepší a nejjemnější přírodní bio kakaový prášek v Evropě. Takto kvalitní kakaový prášek v bio kvalitě vyrábí jen 2 firmy v Evropě, které spolu navíc spolupracují, a zájemci si kakao objednávají měsíce dopředu. Ani tak se některé roky nesejde tolik poptávky, aby mohl být prášek vůbec vyroben.

Nabízíme tedy v zásadě exkluzivní možnost skutečně výjimečného kakaového prášku, který se ani neprodává běžně, navíc s až neuvěřitelně nízkým obsahem kadmia. Jde o přírodní bio kakao, které neprošlo tzv. alkalizací, známou také jako holandský proces. Kakao si zachovalo své přirozené vlastnosti - barvu, pH i obsah flavonoidů a dalších látek, pro které si kakaa tolik ceníme. Obsahuje 20-22 % kakaového másla, což je bez pár jednotek procent nejvíce, co je technologicky možné. Celý proces výroby kakaového prášku si vystačil s mechanickými postupy a obešel se zcela bez chemie.

Na rozdíl od běžných prášků je tento vyroben z prvotřídních kakaových bobů zejména odrůdy Hispaniola z Dominikánské republiky. Takové boby jsou i v zemi původu exkluzivním zbožím, protože export země spoléhá na běžný typ kakaovníků Sánchez. Srovnání se západoafrickým kakaem bez organického zemědělství, které tvoří drtivou většinu světové produkce a obchodu, snad není třeba rozebírat. Díky dlouhodobému partnerství výrobce s pěstiteli kakaa v rámci fair trade přístupu a naší dlouhodobé spolupráci se pak můžete na vysokou kvalitu kakaového prášku spolehnout dlouhodobě. Jeho kvalita nekolísá v jednotlivých letech sklizeň od sklizně. 

Hodí se jak k přípravě kakaových nápojů, tak k výrobě pečiva i cukroví, které nebarví tak výrazně. Neobsahuje žádný přidaný cukr a není nijak dobarvován. Jako kypřidlo doporučujeme jedlou sodu (soda bikarbona).

Exkluzivní kakaový prášek nejvyšší kvality s velice nízkým obsahem kadmia

Kakaovníky často rostou na sopečné půdě, ze které do sebe dobře akumulují kadmium. Kakao s vyšším obsahem tohoto těžkého kovu tak musí projít ještě dalším zpracováním. Díky cílené práci v zahradách a speciálnímu výběru však tento bio kakaový prášek přirozeně obsahuje jen naprosto minimální množství kadmia a je vhodný k přímému použití bez obav. Evropská komise stanovila maximální limit kadmia pro kakaové prášky v EU ve výši 0,6 mg/kg. Toto výjimečné kakao však dle laboratorní analýzy obsahuje jen 0,38 mg/kg, tedy 63 % stanoveného limitu.

Prosím, věnujte tomuto tématu pozornost. Aktuální limity obsahu kadmia v kakaovém prášku a čokoládě platí v EU teprve od 1.1.2019. Při našem hledání a vybírání dodavatele kakaového prášku jsme se přitom setkali i s tím, že výrobce počítá s dalším zpracováním produktu, a tak obsah kadmia ve svém zboží nehlídá a nezná. U běžně dostupných kakaových prášků se přitom obsah kadmia neuvádí (není to povinné), ale z logiky produkce a prodejních cen je velmi pravděpodobné, že snaha výrobců cílí v lepším případě jen na splnění zákonného limitu a nic víc. Od roku 2022 platí také limity pro max. obsah kadmia v hnojivech používaných v EU, což dokládá závažnost věci a že se vyplatí připlatit si za kvalitu potravin.

Výběrové kakao v bio kvalitě obchodované dle pravidel fair trade

Jednotliví drobní pěstitelé kakaových bobů určených k výrobě tohoto kakaového prášku jsou sdruženi zejména v organizaci FUNDOPO v Dominikánské republice. Ta byla založena v roce 2002 s 84 rodinami pěstitelů kakaa, ale dnes už má více než 2000 členů. 25 % fairtradové prémie vyplácí přímo jednotlivým pěstitelům, 75 % pak investuje do komunitních projektů jako byla v posledních letech výstavba akvaduktů pro 280 rodin, několika infrastrukturních budov, distribuce nových sazenic a různá opatření proti šíření Covid 19.

Součástí férovějšího přístupu k pěstitelům je v případě tohoto produktu také společnost YACAO založená v roce 1999. Úkolem jejích 100 stálých zaměstnanců je zajistit vysokou kvalitu produkce kakaa pro export, pomáhat drobným pěstitelům zlepšovat kvalitu jejich života a garantovat skutečnou etiku spravedlivého obchodu. YACAO je přítomna ve všech důležitých pěstitelských oblastech a radí místním ve zvyšování kvality v každém kroku produkce kakaa od pěstování po export. Provozuje například vlastní školku s cenově dostupnými sazenicemi kakaovníků. 

Výroba bio kakaového prášku

Kakaové boby, ze kterých je toto kakao vyrobeno, vypěstovali drobní farmáři dle pravidel ekologického zemědělství a fair trade. Ze sklizených kakaových lusků získávají kakaové boby, které 5-7 dní fermentují ve velkých nádržích. Následuje cca pět dní sušení na slunci. Pak se sklizeň dále čistí a přebírá a po upražení drtí na kakaovou drť, ze které se odstraňují uvolněné slupky a tvrdý klíček. Drť se pak mele na kakaových mlýnek a ze vzniklé kakaové hmoty se následně lisuje kakaové máslo. Zbylá sušina je kakaovým práškem, ať už s vyšším či nižším obsahem tuku.

Složení: bio přírodní kakaový prášek s obsahem tuku 20-22 %. Prášek není uměle dobarvován. Bez lepku, bez laktózy, vhodné pro vegany.

 Energetická hodnota: 1749 kJ/418 kcal
 Tuky: 21,0 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 13,2 g
 Sacharidy: 14,5 g
      z toho cukry: 0,3 g
 Vláknina: 31,0 g
 Bílkoviny: 28,1 g
 Sodík: 20 mg
 Vápník: 131 mg
 Draslík: 2000 mg
 Železo: 30 mg
 pH: 5,2-6,2

 

Zpět do obchodu