Bio vanilkový lusk z Madagaskaru, 20 cm

Kvalitní bio vanilkový lusk o délce 20 cm (4,5 g) od drobných pěstitelů ekologicky hospodařících ve vesnických oblastech Madagaskaru.

Skladem
Kód: EL151032
122 Kč 109 Kč bez DPH 122 Kč / 1 ks
Kategorie: Koření a Fleur de Sel
Bio: ano
Fair trade bio vanilkový lusk z Madagaskaru
Tip

Vanilka je nádherně aromatické a cenné koření, po šafránu nejdražší na světě. U nás navíc jen kvalitní, ekologicky pěstované, velmi dlouhé lusky bio bourbonské vanilky z Madagaskaru, jejíž aroma je oproti ostatním místům pěstování považováno za nejplnější a nejhlubší. Právě pro toto jemně nasládlé bylinné aroma je přitom vanilka označována za královnu koření. Vanilkové lusky dodáváme v uzavíratelných skleněných zkumavkách, ve kterých neztrácí své aroma ani u vás doma.

Pokud na luscích objevíte bílé "jehličky", nejedná se o vadu, ale o znak vysoce kvalitní bourbonské vanilky. Při sušení totiž může přírodní vanilin vykrystalizovat právě do takovýchto jemných struktur.

Vanilku používáme do zmrzlin, cukroví, pudinků, likérů, ořechovice, pečiva, čokolády aj. Používá se hlavně dřeň kožovitého tmavého lusku, který se rozřízne a dřeň se vyškrábne do suroviny. Kompletní či již vyškrábnutý vanilkový lusk také dokáže během týdne zaromatizovat cukr a povýšit ho tak na přírodní cukr vanilkový. Vyvařením lusku, třeba v mléce, pak získáte velmi aromatický exotický nápoj.

Pěstování a zpracování vanilky

Vanilka pochází původně z Mexika, kde ji znali a používali už Aztékové a Toltékové. Když ji zde objevili Španělé (a dali vanilce jméno), dostala se přes Francii také do francouzských kolonií včetně Madagaskaru. Ten je dnes s 50-85 % (dle různých zdrojů) celosvětové produkce největším pěstitelem vanilky na světě. Jde o tobolku (nesprávně tedy lusk) tří druhů popínavých tropických orchidejí z rodu vanilovník (Vanilla)

Mimo Mexiko se však květy musí opylovat ručně, protože tyto liánovité orchideje jsou vázané na regionálně žijící hmyz. Vanilka přitom kvete jen necelých 24 hodin, a tak ji pěstitelé musí často kontrolovat. Po opylení dozrává květ v tobolku přibližně za 9 měsíců, ale sklízí se již za 6-7 měsíců po odkvětu, protože zralý lusk puká a cenný aromatický obsah se semeny vytéká ven. Množení probíhá řízkováním, protože ke klíčení semen rostlina potřebuje specifickou symbiotickou houbu.

Následuje neméně náročné zpracování:
zelené lusky se máčí v horké lázni a následně paří na slunci. Pak se dosušují a nechávají až 8 měsíců dozrát v polostínu. V průběhu fermentace a sušení tobolky ztratí asi 75 % své původní hmotnosti, změknou, ztmavnou a uvolní se v nich aromatický vanilin. Po celou dobu se musí lusky pečlivě sledovat, zda nejsou napadeny plísní, a protože přeschlé tobolky ztrácejí na kvalitě a aromatu. Skladují se v parafinovém papíru na vzdušném místě, což dále podporuje tvorbu vanilinu.

Vanilka jako druhé nejdražší koření světa

Už pro toto náročné pěstování a zpracování je vanilka tak drahým kořením. Madagaskar je však také velmi chudá země a pěstitele ohrožují ozbrojené gangy pasoucí po cenné úrodě. Z nešetrně uloupené úrody však vzejde jen nekvalitní, nebo vůbec žádné, koření, a tak je toho kvalitního ještě méně. I proto je tak důležité zajímat se o původ vanilky. Fair trade systém zaručuje nejen spravedlivé ceny pro pěstitele a důstojné obchodní a pracovní podmínky, ale také garantuje solidní původ zboží z legálních a certifikovaných zahrad.Díky férovým výkupním cenám také pěstitelé mohli přejít na ekologickou a trvale udržitelnou bio produkci.

V roce 2018 také Madagaskar postihl cyklon Ava a zcela zdecimoval místní vanilkové zahrady. Proto jsme vanilkové lusky nemohli celý rok nabídnout a i dnes je produkce omezena, protože rostliny začínají plodit až ve 3. roce života a největší úrodu dávají až v 5.-8. roce. 
Pravá vanilka tak dnes stojí více než stříbro a je druhým nejdražším kořením světa (po šafránu a následovaná kardamomem). 

Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je vonný vanilin (asi 2 % hmotnosti plodu), který obsahuje ještě mnoho desítek dalších organických látek. Pro vysokou cenu přírodní vanilky, se proto vyrábí a hojně využívá jeho syntetická náhrada, která však zdaleka nedosahuje kvalit přírodního koření. 

Složení: bio vanilkový lusk. Bez lepku, vhodné pro vegany.

Zpět do obchodu