Novinka
Kód: TA0-13-210

Bio instantní káva Cappuccino s cukrem, 120 g Fair Trade

127 Kč 110 Kč bez DPH
Skladem

Vyladěné instantní cappuccino s třtinovým cukrem pro příjemnou chvilku kávy. Snadno a rychle si v šálku dopřejete vysokohorskou kávu arabiku, výběrovou kávu robustu, odtučněné mléko i třtinový cukr.

Kategorie: Instantní káva
Hmotnost: 0.12 kg

Bio instantní cappuccino kombinující všechny přísady do lahodného kávového nápoje, který si připravíte velmi snadno a rychle. Po zalití horkou vodou si tak v šálku vychutnáte vysokohorskou kávu arabiku i výběrová kávová zrna robusty, které se v Tanzánii nejen pěstují, ale i kompletně zpracovávají (jako nikde jinde v Africe). Fair Trade instantní kávu pak doplňuje bio třtinový cukr od rolníků z Paraguaye a odtučněné sušené mléko.

 

Příprava

3-4 kávové lžičky v šálku zalijte horkou, ale ne již vroucí, vodou a dobře zamíchejte. Lahodné cappuccino je připraveno.

 

Producent instantní kávy

Přestože je káva v Tanzánii známá již od počátku 17. století, zemědělci ji využívali jen pro potřebu místního trhu a její exportní a tržní potenciál začala země využívat až pod britskou koloniální správou ve 20. století. 

V roce 1950 byla v Tanzánii jako jeden z úřadů OSN založena společnost Bukoba Native Co-operative Union (BNCU) pro koordinaci produkce a prodeje kávy z regionu Kagera. V 90. letech pak byla rozpuštěna a jako jeden z nástupnických soukromých podniků vznikla společnost Kagera Cooperative Union (KGU), která se zavázala pracovat s co největším počtem zemědělců na místní i mezinárodní úrovni. Dnes KGU tvoří dobrovolné sdružení 124 kávových družstev zastupujících na 60 000 drobných pěstitelů z okresů Bukoba, Muleba a Misenye. Díky napojení drobných pěstitelů na světové trhy a zajištění vyšší fairtradové výkupní ceny tak přispívá k lepšímu životu zapojených zemědělců. 

Káva je shromažďována ve vesnicích oblasti Kagera na více než 120 sběrných místech. Členství je platné pro celou rodinu a pro přípravu instantní kávy se používá přibližně 15 % úrody. Tanzanie je také jediná africká země, která prodává již hotovou kávu a ne pouze kávu v zeleném stavu k dalšímu zpracování například v Evropě. V roce 2004 se pak povedlo navázat spolupráci na kávě s certifikací ekologického zemědělství, kterou máte nyní možnost ochutnat.

 

Výroba instantní kávy

Upražená a rozemletá kávová zrna je třeba nejdříve vylouhovat. Vzniklý silný kávový extrakt se následně zahřeje až na teplotu blížící se 100 °C a rychle zchladí na pouhé 4 °C. Následuje sušení, které kávu zahustí pomocí jedné ze dvou metod - mražením nebo sprayováním. Při sušení rozprašováním se kapalný koncentrát rozpráší na jemné kapičky v proudu horkého vzduchu, který vodu obsaženou v kapičkách odpaří a zůstane jemný prášek kávového extraktu. Tato metoda je někdy považována za zastaralou, ale spotřebovává podstatně méně energie než sušení mrazem. Dle KGU přitom při stejné kvalitě výsledné kávy jako při použití druhé metody.

 

Složení: sušené odtučněné mléko, surový třtinový cukr (34 %), instantní káva, kokosový olej, mořská sůl. Bez lepku, emulgátorů i sojového lecitinu.
Uchovávejte v chladu a suchu. Po otevření spotřebujte do 4 týdnů.

 

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:

 Energetická hodnota: 1678 kJ/398 kcal
 Tuky: 8,9 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 8 g
 Sacharidy: 61 g
      z toho cukry: 51 g
 Bílkoviny: 16 g
 Sůl: 0,9 g

 české bio logo  evropské bio logo 

CZ-BIO-003

 El Puente fair trade Fair Trade garance El Puente.